Slimmer Werken TV wordt gemaakt door Script Factory in opdracht van het Platform Noord-Holland Noord

 

Slimmer Werken TV (SWTV) neemt met een serie korte documentaires een kijkje in de in de lespraktijk van hedendaagse docenten in het voortgezet onderwijs. Al deze docenten hebben iets ‘slims’ uitgevonden. Ze geven hun lessen met plezier, de leerlingen worden geactiveerd en blijven prettig gemotiveerd. De resultaten zijn navenant.

 

Eigen leeromgeving creëren

In Slimmer Werken TV gaat om eigenaarschap van lesstof en didactiek. De leraar is geen slaaf van het boek, maar creëert zijn eigen leeromgeving, werkt met eigen didactiek en weet de stof aantrekkelijk over te dragen; meestal in interactie met de leerlingen. Zij zijn eigenaar van hun werk en dat geeft hen veel energie.

 

Ervaringen delen door middel van film

De SWTV docenten hebben hun ervaringen willen delen met collega’s en vinden het prettig om dit eigenaarschap ook te zien bij andere collega’s. Film is daartoe een geweldig instructiemiddel. Door middel van korte reportages delen ze hun bevlogenheid met elkaar. Leerlingen krijgen in de reportages een forse stem, zij laten hun waardering voor de docenten veelvuldig blijken. 

 

Voor scholen, docenten, studenten, managers en besturen: kijken naar een ander is kijken naar jezelf 

Het materiaal is gemaakt voor iedereen die naar mooi onderwijs wil kijken en wil ervaren wat arbeidsplezier voor docenten betekent voor succesvolle lessen. Daarnaast lenen de documentaires zich erg goed voor begeleidingssituaties. Het motto is dan: kijken naar een ander is kijken naar jezelf.